Risingflowradio
Image default
Mode en Kleding

Wat is duurzame mode?

Eerlijke kleding wordt gekenmerkt door drie belangrijke criteria: de materialen zijn duurzaam (biologisch, gerecycleerd, enz.), de productie is milieuvriendelijk (zo weinig mogelijk giftige stoffen, zuinig met de hulpbronnen) en de mensen die bij de productie werken, worden op passende wijze betaald en behandeld. Bovendien zijn er variabelen zoals korte leveringsroutes, steun voor sociale projecten, minder afvalverpakking, afbreekbaarheid van de kledingstukken, veganistische materialen, enz.

Waarom duurzame kleding?
Iemand betaalt altijd. Bij extreem goedkope mode gaat het vaak om de mensen in de productieketen – en het milieu. De fast fashion-industrie stoot 1,2 biljoen ton CO2 uit, meer dan al het lucht- en zeeverkeer samen. Dit is beangstigend, maar het biedt ook een lonend perspectief voor individuele actie. Want als we allemaal minder consumeren en in plaats daarvan minder en meer duurzame mode kopen, kan er veel bereikt worden. En we kunnen het doen zonder te veel uit te geven of ons persoonlijke stijlniveau op te offeren, dat beloof ik!

Er zijn een aantal labels die duurzaamheid en/of eerlijkheid in de mode aangeven – met verschillende specificaties. Zij worden toegekend door regeringen of onafhankelijke organisaties. Sommige certificeren bijna de hele productieketen van een kledingstuk, andere “alleen” het gebruikte textiel of de arbeidsomstandigheden.

Op zoek naar duurzame kledingmerken? Kijk dan eens bij ADUH!

 

Gerelateerde artikelen

Strijkvrije overhemden

Mooie passende galajurken kopen doe je hier

Op mannenweekend, wat kun je verwachten?