Risingflowradio
Image default
Woning en Tuin

Mobiele tiny houses: Woonplaatsen voor individualisten

Door de toenemende media-aanwezigheid van Tiny Houses in Nederlandstalige landen worden steeds meer mensen met deze vorm van wonen geconfronteerd. Zelfs degenen die nog niet hebben nagedacht over een vrijwillige inkrimping van hun leefruimte, over minimalisme in het dagelijks leven en hun eigen ecologische voetafdruk, voelen zich gemakkelijk aangesproken door de huisjes op wielen. “Tiny Houses on Wheels” kan immers ook als hoofdverblijfplaats worden gebruikt als de bewoners de juiste instelling hebben, maar ze kunnen ook worden gebruikt als gastappartement of kantoor in de tuin. Mensen met een ondernemersgeest en experimenteerlust kunnen zichzelf zelfs zien als investeerders in tiny houses….

 

Verschillende tiny house modellen

De modellen van de verschillende leveranciers voldoen aan verschillende smaken en behoeften: er zijn Tiny Houses in een “rustieke” of moderne look, Tiny Houses met of zonder slaapzolder, Tiny Houses met of zonder slaapzolder, volledig uitgeruste Tiny Houses en die voor zelfbouw. Het prijsaanbod voor een Tiny House is dan ook breed. Deze variëren meestal tussen 20.000 en 50 Tasd. Euro – er is geen bovengrens. Lees meer over: Tiny House Kosten.
 

Ruimte voor design in tiny houses

Architecten met een voorliefde voor het plannen van kleine ruimtes zijn blij met de nieuwe trend, omdat ze slimme, ruimtebesparende oplossingen kunnen ontwikkelen om aan de behoeften van hun klanten voor elke opdracht te voldoen. Dit is een mogelijkheid die niet voor elke planner beschikbaar is: het ontwerpen van kleine, gemakkelijk bewoonbare kamers is veel moeilijker dan het hebben van een vrije hand met grote kamers. Bij Tiny Houses moet met veel zaken rekening worden gehouden, wat niet relevant is bij het plannen van een groot huis:

  • het gewicht van de gebruikte materialen zodat het totale gewicht van het huisje niet meer dan 3,5 ton bedraagt (“magische grenswaarde” voor deelname aan het wegverkeer)
  • een statica die niet alleen bestand is tegen trillingen, maar ook tegen rukwinden op de snelweg en remmanoeuvres
  • Raamgebieden die geen gevaar kunnen vormen bij verkeersongevallen
  • de indeling van de kamer, die een krap woongevoel moet tegengaan
  • het creëren van zoveel mogelijk opslagruimte zonder het huisje te overbelasten
  • Installaties waarbij laden en kastdeuren niet in de weg staan, zelfs niet als ze open zijn, en nog veel meer.

 
Tiny house fans met de bedoeling om te kopen moet zeker een bezoek aan een model huis van de provider in kwestie, het is nog beter als de fabrikant heeft een model klaar voor proefleven. In dit geval kunt u het huis op zijn beloop laten en een realistisch beeld krijgen van het gevoel van het leven in zo’n kleine ruimte. Op dit moment moet men door heel Nederlandsland rijden om verschillende modellen te kunnen vergelijken. We werken echter nog steeds aan het Tiny House Park project, een gebied met recreatieve waarde waar verschillende leveranciers hun Tiny Houses en mini huizen presenteren en verhuren voor een proefperiode. Toekomstige bouwers zullen dus de mogelijkheid hebben om een directe vergelijking te maken zonder lange afstanden te hoeven afleggen.