Risingflowradio
Image default
Onderwijs

Hiphop op school

Hiphop op school

Hiphop staat bekend als een rauwe, ontdekkende en nieuwe cultuur die oorspronkelijk in The Bronx is opgedoken. Inmiddels is deze hiphopcultuur uitgegroeid tot een van de grootste muziek-, kunst- en dansgenres van deze tijd. Leerlingen op de middelbare school weten als geen ander wat de nieuwste nummers en dansjes zijn die bij deze cultuur horen en zijn hier dagelijks mee bezig. 

Voor middelbare scholen ligt er een kans om de leerlingen meer te leren over de cultuur waar ze zich (on)bewust zoveel mee bezig houden. De origine van hiphop is namelijk erg leerzaam en kan de leerlingen veel bijbrengen over bijvoorbeeld gelijkheid en vrijheid. 

Hiphop workshops

Kleinkunstig organiseert al jaren workshops op het voortgezet onderwijs, deze variëren in verschillende disciplines. De workshops zijn ingericht om kinderen wat bij te brengen door ze uit te dagen. Ook de hiphop workshops van Kleinkunstig kennen deze combinatie. Laten we beginnen bij de hiphop muziekworkshops, deze kennen allemaal hun eigen stijl binnen de muziekdiscipline. 

Hiphop muziekworkshops

Hiphop muziekworkshops gaan net even wat anders dan de reguliere muziekworkshops. Hiphop kent namelijk, zoals eerder beschreven, een nogal bijzondere historie. Deze historie is te danken aan waar de hiphopmuziek vandaan komt. Een hiphopworkshop begint daarom altijd met een introductie van deze geschiedenis.  

Hiphopmuziek bestaat over het algemeen uit een beat bestaande uit drums en een melodie waar overheen gerapt kan worden. Natuurlijk is dit in een notendop en doet het de muziek niet ten goede, maar je moet ergens beginnen als leerling. Bij de workshop beatmaking leert een leerling hoe de hiphopbeats die zij kennen gemaakt worden en hoe zij deze zouden kunnen maken. Hiervoor gebruiken we verschillende muziekprogramma’s, afhankelijk van de apparatuur die er gebruikt wordt. 

Een perfecte aansluiting van de workshops Beatmaking is de workshop rap, hier leren de leerlingen namelijk schrijven en rappen doormiddel van rijmschema’s. Het is natuurlijk erg gaaf wanneer een leerling eerst zijn eigen beat maakt en er vervolgens zelf op kan rappen. Op deze manier kan een leerling in een dag een eigen hiphopnummer maken. 

 

 

https://www.kleinkunstig.nl/hiphop-workshops-voor-school