Risingflowradio
Image default
Eten en drinken

Hoe pastinaak te koken en te serveren

Pastinaak kan worden geschild, in plakjes gesneden en gebakken of gestoomd zoals wortelen. Je kunt ze koken en pureren met boter en room zoals aardappelen.

Pastinaak kan in stukjes worden gesneden en aan soepen of stoofschotels worden toegevoegd of in de oven worden gebakken met vleesbouillon en boter. Gebraden pastinaak met rundvlees, varkensvlees of kip.

Je kunt pastinaak koken en braden zoals aardappelen. Snijd de pastinaak in ringen, dompel in beslag, frituur en eet als beignets.

Rasp pastinaak in salades of voeg gehakt en geschild toe aan stoofschotels of soepen.

Pastinaak kan licht gekookt en koud gegeten worden.

Hoe pastinaken te kiezen

  • Kies pastinaken die klein tot middelgroot zijn en goed gevormd met een uniforme kleur.
  • Vermijd slappe, verschrompelde of gevlekte pastinaken of pastinaken met spleten of bruine vlekken.
  • Grote pastinaken kunnen taaie of houtachtige kernen hebben.
  • Jonge wortels zullen malser zijn en een mildere smaak hebben dan volwassen, grote.
  • Als de groene bovenkant van de pastinaak is bevestigd, moet deze er fris uitzien. De aangehechte toppen zullen echter de wortel van voedingsstoffen afvoeren.
  • Het hoogseizoen voor pastinaken is herfst en winter. De eerste vorst van de herfst zet het zetmeel van de pastinaak om in suiker en geeft het een zoete hazelnootsmaak. De pastinaak is een winterharde knolgewas die in smaak zal blijven verbeteren, zelfs als het weer vriest.

Pastinaken bewaren

  • De pastinaak is in de koelkast tot 2 weken houdbaar in keukenpapier in een geperforeerde plastic zak. Je kunt de pastinaak langer in de koelkast bewaren, 2 tot 4 maanden, maar dan gaat er wat van de smaak en textuur verloren.
  • Vries pastinaken heel of in stukjes in; Blancheer eerst de hele pastinaak 5 minuten of snijd de pastinaken 3 minuten en vries ze in.

Bereid je voor op koken

  • Schil pastinaken alleen als de schil taai is of gewaxt. Schrob en schil de pastinaak anders met een groenteborstel onder stromend water zoals je een wortel zou doen.
  • De schil van de pastinaak is na het koken gemakkelijk te verwijderen.
  • Bij oude pastinaken kan het klokhuis nodig zijn. Ze kunnen hard, vezelig en smaakloos zijn.
  • Het vruchtvlees van gesneden of ontvelde pastinaken wordt donkerder bij contact met de lucht. Gesneden pastinaken moeten onmiddellijk in citroen- of azijnwater worden gelegd om verkleuring te voorkomen.

Manieren om te koken

Pastinaak kan in zijn geheel worden gekookt of kruiselings in ringen van gelijke dikte of in de lengte in twee helften worden gesneden. U kunt kwart- of juliennereepjes van gelijke dikte. Dunnere reepjes kunnen in blokjes worden gesneden.

  • Voor het frituren of koken van pastinaken eerst de wortels 5 tot 10 minuten voorkoken en vervolgens 10 minuten in koud water verfrissen alvorens verder te koken.
  • Sudder pastinaak in een afgedekte container tot ze zacht zijn; hele wortels koken in 15 tot 30 minuten, stukjes in 5 tot 15 minuten, afhankelijk van de grootte.
  • Het stomen van hele pastinaken duurt 20 tot 40 minuten, stukken 5 tot 10 minuten minder.
  • Sauteer of roerbak pastinaken zonder coating of beslag gedurende 10 tot 15 minuten of tot ze gaar zijn.
  • Bak of frituur pastinaken in een nat beslag tot de korst goudbruin is.
  • Pastinaak kan worden gebruikt in stoofschotels en stoofschotels; kook tot ze zacht zijn, ongeveer 30 tot 45 minuten.

Hoe te koken?

  • Schrob elke pastinaak met een groenteborstel. Knip de uiteinden af.
  • Snijd de wortels in stukjes van 1 inch.
  • Voeg 2 inch water toe aan een middelgrote pan en breng aan de kook. Pastinaken toevoegen.
  • Kook de stukjes pastinaak 10 minuten, of tot ze gaar zijn.
  • Giet af en serveer warm.

Hoe te pureren?

  • Kook stukjes van 1 inch (zie hierboven) en laat uitlekken.
  • Giet de gekookte stukjes pastinaak in een grote kom.
  • Gebruik een vork of aardappelstamper om de stukjes grof te pureren.
  • Breng op smaak met boter en room zoals je aardappelpuree zou doen.
  • Gekookte en gepureerde pastinaken kunnen worden gemengd in soepen of stoofschotels. Gepureerde pastinaak voegt romigheid en body toe aan soepen of stoofschotels in plaats van bloem of maizena.

Hoe pastinaak te serveren

  • Bak, kook, grill, stoom of pureer pastinaken op dezelfde manier als wortelen. Pastinaak kan net zo worden bereid als wortelen, schorseneren of rapen. Pastinaak vervangt die groenten in de meeste recepten.
  • Serveer pastinaak alleen of gemengd met erwten, broccoli, bloemkool, selderij, ui, zomerpompoen, aardappelen of een combinatie hiervan. Top pastinaken met gewone of gearomatiseerde boter of margarine.
  • Kook de pastinaken gaar en giet ze af, stoof ze in boter en garneer met peterselie of wat Parmezaanse kaas.
  • Stoom de pastinaken in hun geheel, snijd ze in de lengte door en glaceer ze met boter, bruine suiker en nootmuskaat of garneer ze met gehakte walnoten en een scheutje zoete sherry.
  • Pastinaak geeft een nootachtige smaak aan stoofschotels en soepen. Leg ze rond een braadstuk om in de vleessappen te garen, of pureer en voeg boter en kruiden toe.
  • Serveer pastinaak gepureerd of gebakken zoals Fresh fires of geglazuurd als wortelen. Serveer pastinaak koud gekleed in een vinaigrette of als groente bijgerecht.