Risingflowradio
Image default
Woning en Tuin

Kies het beste nieuwe cilinderslot

Ben jij van plan om een nieuwe cilinder aan te schaffen? De maat is erg belangrijk. Deze kan het beste worden opgemeten door de cilinder uit het slot te halen en dan vanaf het midden op te meten. De cilindermaat is verdeeld in de binnen- en buitenzijde.

Een gemiddelde cilinder met maat 30/30 is ongeveer 6 centimeter. Voor afwijkingen wordt een meerprijs gevraagd. Het is belangrijk dat zowel de pc-maat (de afstand van het krukgat tot het midden van de cilinder) en de doornmaat (de maat van de buitenkant van de cilinder tot het midden) allebei kloppen.

Dubbele of enkele cilinder

Er zijn enkele cilinders te koop wanneer er maar één zijde met een sleutel bediend moet worden. Deze worden gebruikt voor bijvoorbeeld garages, schuifdeuren of meterkasten. Dubbele cilinders worden gebruikt voor buitendeuren en moeten aan beiden zijden met een sleutel op slot gedraaid worden.

Wil je zeker weten dat je bij een noodgeval zoals brand niet nog naar de sleutel hoeft te zoeken dan biedt een knopcilinder een uitkomst. Deze heeft slechts aan één kant een sleutelgat en aan de andere kant een knop om de deur dicht of open te draaien.

Cilinder met keurmerk

Een cilinder zonder het veiligheidskeurmerk van Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SGK) of met slechts één ster is eigenlijk alleen geschikt voor bijvoorbeeld wisselwoningen. Daarom zal je deze cilinders ook haast niet meer in de winkel aantreffen. Met de opkomst van het kerntrekken als een veelvoorkomende criminele activiteit is het aan te raden om een cilinder aan te schaffen die drie SGK sterren heeft, bijvoorbeeld de BKS Janus of de DOM Saturn.

Je hebt cilinders met vijf of zes stiften, hoe meer des te veiliger. Ook kan er gehard staal worden geplaatst voor de sluitstiften of gebruik wordt gemaakt van een stalen verbindingsbalk.