Belangrijke punten over de spaardeposito

Hoewel spaardeposito’s vergelijkbaar zijn met spaarrekeningen, zijn er enkele grote verschillen. Met een spaardeposito wordt uw geld belegd tegen een overeengekomen rentepercentage voor een vaste periode (de ’termijn’). Dat betekent dat als je eenmaal je geld hebt gestort op een spaardeposito, je er pas na het einde van de looptijd toegang toe hebt. In ruil daarvoor krijg je een gegarandeerde rente, dus je weet precies wat het rendement op je geld zal zijn.

Het bedrag aan rente dat een spaardeposito verdient, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de gekozen termijn, het bedrag dat wordt geïnvesteerd en of de rente tijdens de looptijd of op de vervaldag wordt betaald. 

Pluspunten van de spaardeposito

Met een spaardeposito weet u precies wat het rendement op uw geld zal zijn. Met andere woorden, spaardeposito’s bieden een gegarandeerd rendement voor de door jou gekozen termijn. Dat betekent dat als de marktomstandigheden veranderen en de rente daalt, u toch profiteert van de rente die u hebt geselecteerd (hoewel als de rente stijgt, u er niet van zult profiteren). Een ander voordeel van het storten van geld op een spaardeposito is dat er geen vaste of lopende kosten zijn.

Veilige beleggingen

Spaardeposito’s worden over het algemeen als een veilige belegging beschouwd voor het geld dat u belegt, omdat ze niet de volatiliteit van andere beleggingen hebben, zoals onroerend goed of aandelen – in feite als u een spaardeposito bij een erkende Nederlandse financiële instelling (zoals DEFAM) afsluit ), wordt uw spaardeposito gegarandeerd door de overheid, tot een maximumstorting van € 250.000.

Spaardeposito’s kunnen een ideale manier zijn om geld te besparen, omdat u uw spaargeld gedurende de looptijd niet kunt aanraken. Met andere woorden, spaardeposito’s kunnen het werk uit de verleiding weerstaan ​​om in uw spaargeld te duiken – om nog maar te zwijgen van het feit dat u ook rente zult verdienen.

Minpunten van een deposito

Misschien is het belangrijkste nadeel met een spaardeposito de barrière om op uw geld te komen tijdens de gekozen termijn (behalve in bepaalde omstandigheden). Hoewel er omstandigheden zijn waarin u vroegtijdig toegang tot uw geld heeft, moet u over het algemeen een vroege opname betalen.

Bovendien moet u waarschijnlijk maximaal 31 dagen van tevoren op de hoogte stellen. Het is belangrijk dat u goed overweegt of u tijdens de duur van uw spaardeposito toegang tot uw contanten nodig heeft.

Rentewijzigingen kunnen soms tegenvallen – als de rente stijgt nadat u uw geld heeft geblokkeerd voor een spaardeposito – kunt u niet profiteren van de extra rente (de keerzijde is natuurlijk dat de rente u zou vallen) Ik krijg nog steeds het tarief dat u bent overeengekomen).

Kiezen van de looptijd van de deposito

De tijd dat u uw geld kunt blokkeren in een spaardeposito kan variëren van slechts één maand tot vijf jaar. Als vuistregel geldt dat over het algemeen hoe langer de lengte, hoe hoger de rentevoet zal zijn (hoewel dit niet altijd het geval is).

Korte termijn spaardeposito

Korte termijn spaardeposito’s worden over het algemeen geclassificeerd als iets van één maand tot één jaar. U zou een kortere lengte kunnen overwegen als u een besparingsdoel in gedachten heeft (zoals in de nabije toekomst weggaan) en niet wilt dat u uw geld voor een lange tijd op slot doet, terwijl ook de verleiding verdwijnt om duik in uw spaargeld.

Lange termijn spaardeposito

Lange spaardeposito’s kunnen van alles zijn over 12 maanden (doorgaans tot 5 jaar). U zou een langere termijn kunnen overwegen als de rentevoeten aan een hoger tarief zijn – u kon dan of van een hogere rentevoet profiteren om uw besparingen te kweken, of een inkomen van de rente tijdens de termijnbetalingstermijn verdienen.

Rentebetalingen van de deposito, hoe gaat het in zijn werk?

Bij de meeste spaardeposito’s kunt u ervoor kiezen de rente maandelijks, halfjaarlijks, jaarlijks of op de vervaldag te betalen (de technische termijn voor wanneer de looptijd afloopt). De frequentie waarvoor u rente hebt betaald, zal echter waarschijnlijk van invloed zijn op de aangeboden rente.

Afloop van de looptijd, wat nu?

Wanneer uw spaardeposito vervalt, kunt u deze opnieuw beleggen in een nieuwe spaardeposito (met of zonder de verdiende rente), een ander bedrag herinvesteren of het geld terug laten storten.

Zoals met alle investeringen, is het belangrijk om na te denken over uw eigen situatie. Met een spaardeposito, zijn hier enkele factoren om mee te wegen:

  • Wat zijn uw financiële doelstellingen voor de korte en lange termijn? Heeft u een specifiek doel voor ogen, zoals sparen voor een storting, een auto of een vakantie, of wilt u een inkomen verdienen met de rente die u verdient? Deze factoren zullen ook van invloed zijn op welke termijn geschikt zou zijn voor uw behoeften.
  • Ben je een gedisciplineerde spaarder? Als u wat geld op een spaarrekening hebt gestort of in contanten bent gekomen (bijvoorbeeld een werkbonus of belastingaangifte), kan een spaardeposito een vorm van ‘gedwongen besparing’ zijn, omdat u niet bent toegang tot het geld tot het einde van de looptijd. Maar aan de andere kant moet je er zeker van zijn dat je gedurende de looptijd geen toegang tot het geld nodig hebt.
  • Hoe zijn rentetarieven? Afhankelijk van de marktomstandigheden kunnen de rentetarieven relatief hoger of lager zijn in vergelijking met andere spaarproducten. Als de rente omhoog gaat, kunt u profiteren van het afsluiten van gunstige rentetarieven. Als je echter een term hebt gekozen, kun je niet profiteren als de rente nog hoger zou worden.

Openen van een spaardeposito

Nadat u de termijn en het bedrag dat u wilt wegzetten hebt geselecteerd, kan het instellen van een spaardeposito zo gemakkelijk zijn als online gaan en het openen in enkele minuten. Dat betekent ook dat u op elk moment een spaardeposito kunt openen, omdat u tijdens kantooruren niet naar een filiaal hoeft te gaan.

 

https://www.leningenhypotheek.com

Gepubliceerd door

Foto van Samir van Dalen
Samir van Dalen

Inhoudscoördinator

Gerelateerde berichten die u mogelijk interesseren.