Risingflowradio
Image default
Energie

Wie kan een perilex aansluiten?

Een elektricien is handig voor allerlei klusjes. Soms gaat het om kleine zaken binnenshuis, maar soms ook om grote karweien op straat of in de industrie. Bij klusjes thuis gaat het dan vaak om het installeren van de wat ingewikkeldere apparatuur, of het aansluiten van stopcontacten. Een ander klusje waar vaak beroep wordt gedaan op een professioneel vakman, is een perilex aansluiten. Een perilex is een speciaal type stekker met vier pinnen en wordt meestal in de industrie en horeca gebruikt. Waarom zou je het dan willen aansluiten thuis, en kan je dat zelf doen? Hier kan je lezen wat je allemaal over perilex weten moet.

Waar perilex voor gebruikt wordt

Perilex is dus anders dan andere soorten stekkers en stopcontacten. Veel stekkers zijn gestandaardiseerd en hebben maar twee pinnen. Zoals vermeld is er het eerste opvallende verschil dat de perilex stekker vier pinnen heeft, maar er is meer: Perilex aansluitingen leveren drie -fase wisselstroom aan een dubbel zo hoge spanning als normaal, en kunnen dus een hoger vermogen leveren. Ze worden dan ook vaak gebruikt voor zware industriële apparatuur of elektrische fornuizen. Het kan dus thuis ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld een elektrische inductie kookplaat. Maar kan je dat zomaar zelf installeren?

Professioneel vakmanschap voor een perilex aansluiting

Een perilex stekker vereist een perilex stopcontact, en dat moet aangesloten zijn op een stroomnet met een hogere spanning. Je kan dus niet zomaar zelf even een perilex aansluiten, roep in plaats daarvan de hulp in van een professional. Die zal dan het stopcontact plaatsen en het aansluiten aan de stroomkast. Vermoedelijk gebruik je de perilex toch enkel binnen je bedrijf of restaurant, dus zal je waarschijnlijk wel sowieso hulp hebben bij het aansluiten van elektrische installaties. Zoek dus zeker even op of er elektriciens of andere techniekers zijn die je van dienst kunnen zijn.