Risingflowradio
Image default
Energie

Wat is een groepenkast?

Iedere woning heeft een groepenkast want door middel van een groepenkast wordt elektriciteit beveiligd en verdeeld naar de verschillende apparaten in je woning. Binnen de groepenkast worden groepen aangemaakt die worden toegekend aan delen van de woning of specifieke apparaten die veel elektriciteit nodig hebben zoals bijvoorbeeld de wasmachine en de droger of bepaalde keukenapparatuur. De elektricien bepaalt in overleg de juiste inrichting voor de groepenkast en zal een lijstje maken zodat de verdeling van de groepen bekend is bij de bewoners. Voor het installeren of uitbreiden van een groepenkast komt Elektriciens Den Bosch 247 goed van pas.

Soorten groepenkasten

Er bestaan verschillende soorten groepenkasten. De meest bekende groepenkasten zijn de 1 fase en de 3 fase groepenkast. De 1 fase groepenkast was lange tijd het meest gangbaar bij woningen. Echter zodra in huis apparaten aanwezig zijn die bijzonder veel stroom nodig hebben of extra beveiliging vragen dan komt je terecht bij de 3 fase groepenkast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kookplaat in de keuken of een jacuzzi in de tuin. Het is dus zeer belangrijk dat je vooraf inventariseert wat je in de woning nodig hebt, overleg dit altijd met je elektricien of een andere deskundige.

Storing in de groepenkast

Wanneer een apparaat in huis om welke reden dan ook stuk gaat of er is sprake van lekkage bij een apparaat of wellicht een blikseminslag dan zal de groepenkast ervoor zorgen dat de groep waarin het apparaat zich bevindt direct uitgaat. Dat is de beveiliging die is ingebouwd in de groepenkast. Niet het gehele huis zal dan dus zonder stroom komen te zitten. In de groepenkast zie je dan dus in welke groep je het mankement moet zoeken en kan dit zodoende snel worden opgelost, wellicht door de bewoners zelf en anders met inschakeling van een elektricien.