Risingflowradio
Image default
Dienstverlening

Wanneer Wel en Wanneer Niet Familie Therapie Opzoeken

Familie therapie, zoals de naam al zegt, behelst de medewerking van alle familieleden, en zelfs misschien ook van de uitgebreide familie. Deze vorm van psychotherapie wordt soms uitgevoerd door twee therapeuten of door een team.

Sommige familie therapieën zijn gebaseerd op gedragsprincipes, maar de meeste zijn gebaseerd op familie systeem theorie die de hele familie als een eenheid om te behandelen beschouwt. De aandacht ligt meer op relatie en communicatiepatronen, in plaats van symptomen of de kenmerken die individuele leden hebben.

Het is een feit dat familietherapie al snel een algemene vorm van behandeling wordt in vele plekken op de wereld. Dus wanneer wordt het gebruikt? Het wordt vaak gebruikt wanneer een familielid schizofrenie of meerdere persoonlijkheden (MPD) heeft. Het werkt omdat het de andere familieleden informeert over de stoornis en wat ze kunnen doen om zich aan deze situatie aan te passen.

Het wordt ook gebruikt bij generatiekloof-problemen; bijvoorbeeld tussen ouders en grootouders, of kinderen en grootouders.

Familietherapie is ook heel effectief wanneer de familie buiten de “normale” sociale norm valt, door bijvoorbeeld wanneer de ouders een homoseksueel koppel zijn, wat de waarneming van anderen ten opzichte van de familie beïnvloedt.

Dan zijn er nog familieleden van interraciale huwelijken; rivaliteit tussen broers en zussen, en gezinnen die ontstaan door het mengen van twee andere gezinnen, en daarmee aanpassingsproblemen hebben.

Maar familietherapie moet vermeden worden onder de volgende omstandigheden: 

(a)   Wanneer één of beide ouders psychotisch zijn of antisociale of paranoïde persoonlijkheidsstoornis hebben

(b) Wanneer de culturele of religieuze achtergrond van de betrokken families tegen psychotherapie zijn.

(c) Wanneer er sommige gezinsleden zijn die gewoon niet mee kunnen doen in de behandelingssessie, meestal door een ziekte,

(d) Wanneer de familie hele starre persoonlijkheidsstructuren heeft, dan is het niet aan te raden om familietherapie te gebruiken omdat het een emotionele of psychologische crisis kan veroorzaken,

(e) Wanneer sommige familieleden simpelweg niet altijd in staat zijn om deel te nemen aan de behandelingssessies,

(f) Families die op het punt staan om uit elkaar te vallen, en wiens fundering op drijfzand staat, zijn ook niet geschikt voor familietherapie.

Gezinstherapie kan als een korte termijn behandeling beschouwd worden, het duurt meestal maar een paar maanden en focust op specifieke problemen zoals eetstoornissen, aanpassingsproblemen op school of moeilijkheden met het aanpassen na een rouwperiode of geografische verhuizing,

De Psycholoog – Advies psychologen in Eindhoven

https://www.depsycholoog.nl/eindhoven