Risingflowradio
Image default
Dienstverlening

Hoe het logische en gevoelige naast elkaar kunnen gedijen op het werk

Hoe werken twee ongelooflijk verschillende mensen op een productieve manier samen?

We hebben allemaal gewerkt met mensen die ongelooflijk rationeel zijn. Ze leggen hun beslissingen op een logische, duidelijke manier uit. Anderen zijn sympathieker en “voelen” gemakkelijker. Hoe maximaliseren de denkers en de voelers hun sterke punten en minimaliseren hun zwakheden? 

Uw boek draait om verschillende soorten mensen en om hen te begrijpen in termen van verschillende eigenschappen. Zou je ons door de verschillende eigenschappen van een sneeuwvlok en cactus willen leiden?

Wat is de beste manier om te bepalen wie ik ben en anderen met wie ik een hechte band heb?

De Cactus en Snowflake at Work omvat het Cackflake Instrument – een zelfevaluatie die onthult waar je op het continuüm staat. Om te beoordelen of anderen Cactussen of Sneeuwvlokken zijn, raad ik ‘The Big Two:’

1 aan. Let op hun taalgebruik, keuzes, drijfveren van personeel, interesses.

2. Vraag naar hun voorkeuren, communicatiestijl, besluitvormingsproces, ergernissen.

Praat een beetje over de platina-regel en hoe uw systeem kan helpen.

De alomtegenwoordige gouden regel smeekt om anderen te behandelen zoals wij behandeld willen worden. Deze aanpak werkt averechts. De platina-regel is veel beter en genuanceerder: behandel anderen zoals ze behandeld willen worden. Sneeuwvlokken en cactussen ervaren de wereld anders en reageren vaak op tegengestelde manieren op dezelfde behandeling. Pogingen om een goede verstandhouding op te bouwen, werken averechts als we iedereen hetzelfde behandelen. Respect is een bewegend doelwit.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat ik een Sneeuwvlok ben en respectvol wil erkennen dat een Cactus-collega weer aan het werk is na persoonlijk verlof. Een sneeuwvlok zou zich gerespecteerd voelen (ook wel verzorgd) door: “Goh, welkom terug! Iedereen heeft je zo gemist. Ik hoop dat je in orde bent. Ik maakte me zorgen om je.” Dit zou een Cactus in een neerwaartse spiraal brengen. De Cactus zou zich gerespecteerd voelen (oftewel de ruimte krijgen) door deze begroeting, “Hey”, vergezeld van een hoofdknik.

Welk advies zou je de nieuwe manager geven die net een team overneemt en van deze aanpak wil leren? Hoe kunnen ze het het beste in de praktijk brengen?

Let op anderen. Luister, observeer, leer, pas je aan. Vervang oordeel door nieuwsgierigheid en mededogen. Deel wat u weet over uw inherente stijl en vraag de individuele leden van het team welk type communicatie het beste voor hen werkt.

Leiders kunnen uiteraard in beide stijlen zijn. Wat zijn enkele van de beste onderdelen van elk?

De sterke punten van Cactusleiderschap zijn onder meer direct zijn, een sfeer van eerlijkheid creëren, focussen op feiten, praktisch zijn.

Potentieel gevaar: kan onbedoeld pijn doen gevoelens.

Kan werken aan: Aandacht besteden aan toon en non-verbaal. Positieve bekrachtiging geven.

De sterke punten van Snowflake-leiderschap zijn onder meer afstemmen op subtiele emoties, empathie, inclusiviteit, aanmoediging geven.

Potentieel gevaar: kan gebeurtenissen te veel personaliseren en gepercipieerde minachting lezen.

Laten we het hebben over een paar manieren om je stijl aan te passen. Waarom is dit essentieel?

Om je stijl te kunnen aanpassen, moet je je communicatie afstemmen op het temperament van anderen. Dit is een essentiële leiderschapsvaardigheid voor het verbeteren van de productiviteit en het moreel.

Voorbeeld – als ik terugkijk op die vorige zin – zou ik als leider de nadruk leggen op productiviteit om Cactussen te motiveren en het moreel om Sneeuwvlokken te motiveren, terwijl ik beide in gelijke mate vasthoud verantwoordelijk. Hier zijn nog een paar voorbeelden:

Taalvaardigheid – oefen met het integreren van zowel Cactus- als Sneeuwvlok-taal in je lexicon. Op het meest basale niveau zeggen Cactussen vaker ‘denk’ en Sneeuwvlokken zeggen ‘voelen’, in de meeste gevallen zijn deze woorden uitwisselbaar. Gebruik bij het aanspreken van groepen een combinatie van beide.

Feedback geven – Sneeuwvlokken willen dat hun feedback op een vriendelijke manier wordt gegeven, inclusief wat ze goed hebben gedaan. Deze benadering irriteert de meeste Cactussen en geeft er de voorkeur aan dat je ’to the point komt’ over wat er verbeterd moet worden.

Hoe kunnen leiders het beste met beide stijlen communiceren in plaats van naar hun eigen stijl te trekken?

Als je twijfelt, richt dan je aandacht op wat het belangrijkst is, het loslaten van ‘gelijk hebben’ of bewijzen dat anderen ongelijk hebben. Onthoud dat adaptief zijn een verworven vaardigheid is, die je verschillende technieken biedt om uit te putten. Dit vereist niet dat je je kernzelf verandert. Aangeleerd gedrag hoeft niet te correleren met aangeboren voorkeur.

Neem het standpunt in dat iedereen is zoals hij zou moeten zijn. Niemand hoeft gerepareerd te worden. Inclusief jou. Een fantastisch startpunt is jezelf accepteren…en van daaruit verder bouwen.

 

https://www.me-scan.nl