Risingflowradio
Image default
Aanbiedingen

5 manieren waarop muziek je gezonder kan maken

Het is moeilijk om van de grote en de kleine dingen in het leven te genieten als je hoofd wordt overgenomen door negatieve gedachten.  

Sporten, een nieuw dieet vinden, een nieuwe hobby beginnen, dit zijn allemaal effectieve manieren om tevredenheid en gezondheid na te streven. Maar wat als ik je vertel dat muziek ook een grote hulp kan zijn om een gezonder en vooral gelukkiger leven te bekomen? 

Laat me je door 5 manieren leiden waarop muziek je gezonder kan maken. Ben je klaar? 

1.     Muziek vermindert stress en angst 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat muziek een positieve invloed kan hebben op je lichaam en geest. Het doet dit door jouw hartslag te vertragen wanneer je naar ontspannende liedjes luistert, of door de productie van cortisol, het stresshormoon, in de hersenen te verminderen wanneer je naar liedjes luistert die je gelukkig maken. 

Sommige onderzoeken gaan zelfs zo ver om te beweren dat muziek zelfs effectiever kan zijn dan Diazepam als het gaat om de behandeling van angst. 

Of het nu is dat luisteren naar vrolijke muziek of bekende hits zoals die op de Radio 10 playlist je vrolijk maakt, of misschien dat vrolijke muziek je afleidt van pijn of negatieve gedachten – het is correct om te zeggen dat muziek helpt bij stress en angst. 

2.     Muziek vermindert pijn 

Pijn kan worden gedefinieerd als de manier waarop het lichaam de hersenen laat weten dat er wat mis is.  

Net zoals het je geest beïnvloedt, is muziek een geweldige bondgenoot als het gaat om het omgaan met fysieke pijn, dit door je hersenen wat afleiding te geven en de aandacht af te leiden van de stresssignalen die je lichaam uitzendt. Als gevolg hiervan zorgt muziek er namelijk voor dat jouw hersenen zich concentreren op de positieve signalen die het produceert wanneer het wordt gestimuleerd door muziek. 

3. Muziek kan het immuunsysteem verbeteren 

Net zoals muziek stress en pijn verzacht, kan het ook je immuunsysteem effectiever maken! 

Wanneer jij ontspannende muziek luistert, ontvangen jouw hersenen positieve prikkels en kunnen je hersenen op die manier chemicaliën produceren die je immuunsysteem versterken en functies blokkeren die ons stress geven en daarom verzwakken. 

4.     Muziek kan het geheugen helpen verbeteren  

Een studie uitgevoerd door een onderzoeksteam van de Stanford University School of Medicine toont hoe onze hersenen op muziek reageren.  

Ze ontdekten namelijk dat de manier waarop de hersenen reageren op klassieke muziek – door de liedjes in segmenten te verdelen en te proberen te voorspellen wat er daarna komt, wat dan weer een verhoogde focus inhoudt – ook de manier is waarop de hersenen werken om het geheugen op te slaan. Op basis hiervan zou men ook kunnen suggereren dat muziek een zeer belangrijke rol speelde in het evolutieproces van de mensheid, door de hersenen te oefenen om gebeurtenissen te identificeren en te proberen te voorspellen om te overleven. Men toonde aan dat naar klassieke muziek luisteren je kan helpen met het verbeteren van je geheugen.  

5.     Muziek helpt ons met sporten 

Sporten is essentieel voor het menselijk lichaam. Maar soms is het enorm moeilijk om de motivatie te vinden om aan jouw trainingssessie te beginnen, en nog meer om door te gaan met trainen. Muziek kan in dat geval een grote hulp betekenen. 

Niet enkel kan muziek je motiveren om aan je fitness oefeningen te beginnen, de BPM van de nummers waarnaar je luistert, kan je hartslag versnellen en je helpen in een goed ritme te komen.